Om mig

Jeg har arbejdet i og med Tunesien siden 1995, hvor jeg kom dertil som guide for rejsebureauet Express Rejser Tursem. Det første år boede jeg i Hammamet. Herefter tog jeg hjem til Danmark og begyndte på arabisk studiet på Carsten Niebuhr Instituttet (Institut for Tværkulturelle og Regionale studier) på Københavns Universitet. I min studietid fra slut-90’erne til 2005 rejste jeg konstant frem og tilbage mellem Danmark og Tunesien, og boede i længere tid i Hammamet, på Jerba og hos en familie i Douz.  Jeg arbejdede som freelance-guide og lavede undersøgelser, som jeg brugte i min studieopgaver. Senere skrev jeg Turen går til Tunesien for Politikens Forlag (læs om bogen her) og arrangerede specialrejser og studieture til Tunesien (læs mere om rejser her)

Efter afslutningen på kandidatuddannelsen i arabisk blev jeg ansat på Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet, Odense hvor jeg underviste i 3 ½ år i Mellemøstens og Nordafrikas historie, kultur, islam, EU-MENA relationer og demokrati – som på det tidspunkt var fravær af demokrati pga. de autoritære regimer. I 2008-10 undersøgte jeg de nye private medier i Tunesien for en fransk NGO sammen med en italiensk kollega. Under feltarbejdet fornemmede jeg, at ‘noget’ var under forandring. De unge journalister brugte f.eks. de nye private medier til at udtrykke kritik mod præsident Ben Alis regime læs artiklen baseret på vore undersøgelser her

Mine observationer blev til en ph.d. projekt-formulering, og i 2009 påbegyndte jeg ph.d. arbejdet på Københavns Universitet. Halvvejs gennem forskningsprojektet brød det tunesiske, folkelige oprør ud. Jeg var faktisk i Tunesien på feltarbejde netop den dag i december 2010, da det hele tog fart. Efter Ben Ali regimets fald blev jeg frikøbt fra mit ph.d. arbejde og ansat som ekstern konsulent af Udenrigsministeriets Mellemøstkontor, som jeg bistod med analyser og briefinger fra 2011 til 2013. Jeg deltog i deres første mission til Tunesien og skabte kontakt til civilsamfundet, journalister og politikere, leverede analyser efter det første valg i efteråret 2011 (se bl.a. denne artikel), skrev landeanalyse og meget mere. En utrolig spændende tid, som jeg føler mig meget privilegeret over at have oplevet, og over at få mulighed for at bidrage med min viden til dansk politisk ageren i forhold til den nye politiske situation i Tunesien.

Min ph.d. afsluttede jeg i juni 2014. Siden da har jeg løst forskellige analyseopgaver bl.a. for den tyske NGO Berghof Foundation af den tunesiske nationale dialogproces i 2013-2014 sammen med et team af tunesiske og en dansk kollega. De fire organisationer, der til sidst fik brudt stilstanden i demokratiseringsprocessen blev hædret med Nobelprisen i december 2015 (læs vores beskrivelse af dialogprocessen her). Sammen med et andet dygtigt team ledte jeg i 2014-2015 et studie af Udenrigsministeriets Dansk Arabisk Partnerskabs Program og den dialog-målsætning, programmet havde indeholdt siden lanceringen i 2003. Som et resultat af vores analyse valgte ministeriet at lade dialogmålsætningen udgå som selvstændig målsætning men dog stadig være en hensigt med programmet.

I 2018-2019 arrangerede jeg en konference for og sammen med DIGNITY Dansk Institut Mod Tortur om ‘Everyday Urban Violence and Security in the Maghreb’ med deltagelse af forskere og NGO-folk fra Tunesien og Danmark. Efterfølgende redigerede jeg en publikation, der som den første belyser det stigende problem i Tunesien med hverdagsvold, mangel på hverdagssikkerhed og ønsker blandt især unge om migration læs publikationen her og min artikel med projektlederen på Dignity om problematikken her https://www.mei.edu/publications/everyday-violence-and-security-tunisia

Aktuelt arbejder jeg som selvstændig forsker på et projekt om danskere i Tunesien gennem 250 år, læs mere om projektet her, holder foredrag, løser små og store konsulentopgaver, laver specialrejser til Tunesien, skriver debatindlæg, rejseartikler, analyser og boganmeldelser forskellige steder og tager tilløb til det næste skud på stammen: Salg af den lækreste, gyldne olivenolie og friske dadler fra Sydtunesien, læs mere her.  

 
Rul til toppen